Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
końcu października, i wówczas robi się koło tego promocyjny szumek (na przykład Beaujolais), który jest wprawdzie elementem standardowej reklamy w naszym komercyjnym świecie, ale przynosi też trochę ważnej dla przeciętnego konsumenta wiedzy o winach w ogóle. Także o tym, że będziemy degustować to wino w czasie, gdy w niektórych winnicach trwa jeszcze zbiór winogron późno dojrzewających lub umyślnie - na potrzeby win specjalnych - przesuszanych, a nawet podmrażanych. I o tym jeszcze, że charakterystyczny smak owocowo-drożdżowy młodziutkich win, ich lekkość i pogoda (czasem ledwie zauważalny perlaż) biorą się z nie dokończonej fermentacji lub wcześniejszego przerwania tego procesu, którego naturalne zakończenie cechuje wina
końcu października, i wówczas robi się koło tego promocyjny szumek (na przykład Beaujolais), który jest wprawdzie elementem standardowej reklamy w naszym komercyjnym świecie, ale przynosi też trochę ważnej dla przeciętnego konsumenta wiedzy o winach w ogóle. Także o tym, że będziemy degustować to wino w czasie, gdy w niektórych winnicach trwa jeszcze zbiór winogron późno dojrzewających lub umyślnie - na potrzeby win specjalnych - przesuszanych, a nawet podmrażanych. I o tym jeszcze, że charakterystyczny smak owocowo-drożdżowy młodziutkich win, ich lekkość i pogoda (czasem ledwie zauważalny perlaż) biorą się z nie dokończonej fermentacji lub wcześniejszego przerwania tego procesu, którego naturalne zakończenie cechuje wina
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego