Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
befsztykiem po florencku, w czym się specjalizuje kuchnia toskańska, a którego to dania byle winem się nie zmoże.
Mniej głośno jest tu o winach białych, którymi Toskania nie słynie, aczkolwiek ma taki skarb jak San Gimignano, o którym Jarosław Iwaszkiewicz napisał piękne opowiadanie, a które szczyci się zarówno zachowaniem aż trzynastu średniowiecznych wież, wyrastających między Certaldo a Volterrą z krajobrazu Boccaccia, jak i odpowiednią dla tej scenerii Vernaccią. Temu eleganckiemu, o czystej, aromatycznej wytrawności winu można przeciwstawić jedynie szlachetne Orvieto, ale tu geografia przenosi już nas do Umbrii.
To żywe, choć stare serce kulturalnej Italii (Piero della Francesca, Perugino, Rafael, no
befsztykiem po florencku, w czym się specjalizuje kuchnia toskańska, a którego to dania byle winem się nie zmoże.<br> Mniej głośno jest tu o winach białych, którymi Toskania nie słynie, aczkolwiek ma taki skarb jak San Gimignano, o którym Jarosław Iwaszkiewicz napisał piękne opowiadanie, a które szczyci się zarówno zachowaniem aż trzynastu średniowiecznych wież, wyrastających między Certaldo a Volterrą z krajobrazu Boccaccia, jak i odpowiednią dla tej scenerii Vernaccią. Temu eleganckiemu, o czystej, aromatycznej wytrawności winu można przeciwstawić jedynie szlachetne Orvieto, ale tu geografia przenosi już nas do Umbrii.<br> To żywe, choć stare serce kulturalnej Italii (Piero della Francesca, Perugino, Rafael, no
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego