Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 09.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
ryż.
Ostatni wynalazek naukowców z Instytutu Hodowli i Biotechnologii Roślin warszawskiej SGGW na pewno ucieszy wszystkie kobiety. Wyhodowano gen odpowiedzialny za tworzenie substancji zwanej taumatyną, która może zastąpi w przyszłości cukier. Gen ten, pobierany z pewnej afrykańskiej rośliny, jest odpowiedzialny za proces tworzenia białka wielokrotnie słodszego niż cukier (ale nie tuczącego). Na razie gen został próbnie wprowadzony do pomidorów i ogórków, aby sprawdzić, czy będą rzeczywiście słodsze. - Być może już wkrótce powstanie nowy słodzik i do herbaty będziesz dodawać taumatynę - mówi z optymizmem profesor Katarzyna Szczyt-Niemirowicz, genetyk. - Wszak to idealny słodzik! I doskonałe zastępstwo cukru dla osób, które nie mogą
ryż. <br>Ostatni wynalazek naukowców z Instytutu Hodowli i Biotechnologii Roślin warszawskiej SGGW na pewno ucieszy wszystkie kobiety. Wyhodowano gen odpowiedzialny za tworzenie substancji zwanej taumatyną, która może zastąpi w przyszłości cukier. Gen ten, pobierany z pewnej afrykańskiej rośliny, jest odpowiedzialny za proces tworzenia białka wielokrotnie słodszego niż cukier (ale nie tuczącego). Na razie gen został próbnie wprowadzony do pomidorów i ogórków, aby sprawdzić, czy będą rzeczywiście słodsze. - Być może już wkrótce powstanie nowy słodzik i do herbaty będziesz dodawać taumatynę - mówi z optymizmem profesor Katarzyna Szczyt-Niemirowicz, genetyk. - Wszak to idealny słodzik! I doskonałe zastępstwo cukru dla osób, które nie mogą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego