Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
białka
Podstawą do oceny wartości odżywczej białka jest skład aminokwasowy. Wartość tę można wyrazić bądź wskaźnikiem aminokwasów ograniczających, bądź też indeksem aminokwasów egzogennych (EAAI).

Z danych zawartych w tabeli 7 wynika, że najniższą wartością odżywczą wyrażoną wskaźnikiem EAAI charakteryzuje się białko łubinu, a najwyższą grochu. Omawiane nasiona roślin strączkowych są ubogie w aminokwasy siarkowe (metionina i cystyna), tryptofan i treoninę, natomiast zawierają stosunkowo dużo lizyny. Niedobór tych aminokwasów można w dawkach pokarmowych dla świń uzupełnić łącząc rośliny strączkowe z innymi paszami, np. zbożami czy rzepakiem. Jak wykazała Pastuszewska [1985], białko bobiku i grochu stanowi dobre uzupełnienie białka ziarna zbóż w żywieniu
białka&lt;/&gt;<br>Podstawą do oceny wartości odżywczej białka jest skład aminokwasowy. Wartość tę można wyrazić bądź wskaźnikiem aminokwasów ograniczających, bądź też indeksem aminokwasów egzogennych (EAAI).<br>&lt;gap&gt;<br>Z danych zawartych w tabeli 7 wynika, że najniższą wartością odżywczą wyrażoną wskaźnikiem EAAI charakteryzuje się białko łubinu, a najwyższą grochu. Omawiane nasiona roślin strączkowych są ubogie &lt;page nr=20&gt; w aminokwasy siarkowe (metionina i cystyna), tryptofan i treoninę, natomiast zawierają stosunkowo dużo lizyny. Niedobór tych aminokwasów można w dawkach pokarmowych dla świń uzupełnić łącząc rośliny strączkowe z innymi paszami, np. zbożami czy rzepakiem. Jak wykazała Pastuszewska [1985], białko bobiku i grochu stanowi dobre uzupełnienie białka ziarna zbóż w żywieniu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego