Na maśle zeszklić cebulę, dodać ryż oraz szafran i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać 1 3/4 szklanki wody, posolić, popieprzyć i zagotować, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Następnie garnek przykryć i wstawić na około 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C. Gotowy ryż wkładać do mokrej filiżanki, lekko ugniatać i wykładać (jak z foremki) na talerze.<br><br><tit1>WARZYWA Z WODY</tit1><br>15 dag różyczek brokułów lub zielonego kalafiora, 2 marchewki (15 dag), 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, sól<br>Marchewki obrać, opłukać, dowolnie pokroić i gotować 15 min w lekko posolonej wodzie. Brokuły opłukać i osączyć. Na 2 min przed zakończeniem