Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Na maśle zeszklić cebulę, dodać ryż oraz szafran i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać 1 3/4 szklanki wody, posolić, popieprzyć i zagotować, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Następnie garnek przykryć i wstawić na około 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C. Gotowy ryż wkładać do mokrej filiżanki, lekko ugniatać i wykładać (jak z foremki) na talerze.

WARZYWA Z WODY
15 dag różyczek brokułów lub zielonego kalafiora, 2 marchewki (15 dag), 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, sól
Marchewki obrać, opłukać, dowolnie pokroić i gotować 15 min w lekko posolonej wodzie. Brokuły opłukać i osączyć. Na 2 min przed zakończeniem
Na maśle zeszklić cebulę, dodać ryż oraz szafran i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać 1 3/4 szklanki wody, posolić, popieprzyć i zagotować, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Następnie garnek przykryć i wstawić na około 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C. Gotowy ryż wkładać do mokrej filiżanki, lekko ugniatać i wykładać (jak z foremki) na talerze.<br><br>&lt;tit1&gt;WARZYWA Z WODY&lt;/tit1&gt;<br>15 dag różyczek brokułów lub zielonego kalafiora, 2 marchewki (15 dag), 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, sól<br>Marchewki obrać, opłukać, dowolnie pokroić i gotować 15 min w lekko posolonej wodzie. Brokuły opłukać i osączyć. Na 2 min przed zakończeniem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego