Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
gorzka. Hiszpanie przez sto lat ukrywali w tajemnicy sposób jego uszlachetniania za pomocą wanilii i cukru. Dopiero w XVII wieku gorący napój Montezumy poznały inne dwory. Bogata Europa coraz częściej delektowała się czekoladą do picia.
Stopniowo wraz ze spadkiem cen spowodowanym nowymi hodowlami kakao na plantacjach na całym świecie czekolada upowszechniała się. Zaczęły powstawać tu czekoladziarnie, a z czasem fabryki tego smakołyku.
Przełom
Ziarno kakaowe zawiera dużo tłuszczu i zmielone bardzo trudno rozpuszcza się w płynach. Odkrycie metody produkcji beztłuszczowego proszku kakaowego stało się krokiem milowym w przemyśle czekoladowym. W 1828 roku opatentowano wydajną prasę hydrauliczną do oddzielania tłuszczu od kakao
gorzka. Hiszpanie przez sto lat ukrywali w tajemnicy sposób jego uszlachetniania za pomocą wanilii i cukru. Dopiero w XVII wieku gorący napój Montezumy poznały inne dwory. Bogata Europa coraz częściej delektowała się czekoladą do picia.<br>Stopniowo wraz ze spadkiem cen spowodowanym nowymi hodowlami kakao na plantacjach na całym świecie czekolada upowszechniała się. Zaczęły powstawać tu czekoladziarnie, a z czasem fabryki tego smakołyku.<br>Przełom<br>Ziarno kakaowe zawiera dużo tłuszczu i zmielone bardzo trudno rozpuszcza się w płynach. Odkrycie metody produkcji beztłuszczowego proszku kakaowego stało się krokiem milowym w przemyśle czekoladowym. W 1828 roku opatentowano wydajną prasę hydrauliczną do oddzielania tłuszczu od kakao
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego