Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
5) jakości ścieków biologicznie oczyszczonych i średniego dla sześciu cukrowni składu poszczególnych grup ścieków technologicznych.
Oczywiście przy wykorzystaniu ścieków w zakładach przemysłu spożywczego powinny być wprowadzone pewne ograniczenia sanitarne, a niekiedy również i inne. W omawianym przypadku poza ścisłą kontrolą jakości mikrobiologicznej i potrzebą dezynfekcji może zachodzić jeszcze potrzeba dodatkowego uzdatniania tych ścieków pod kątem usuwania twardości węglanowej i zawiesin.
Sprawą trudną jest kumulacja zasolenia, które przy każdym cyklu może wzrosnąć nawet dwukrotnie. Dlatego stopień wykorzystania własnych ścieków powinien być zindywidualizowany i w zasadzie nie powinien przekraczać 50% udziału wody świeżej.
Możliwe są dwa warianty wykorzystania oczyszczonych ścieków: I bezpośredni, w
5) jakości ścieków biologicznie oczyszczonych i średniego dla sześciu cukrowni składu poszczególnych grup ścieków technologicznych.<br>Oczywiście przy wykorzystaniu ścieków w zakładach przemysłu spożywczego powinny być wprowadzone pewne ograniczenia sanitarne, a niekiedy również i inne. W omawianym przypadku poza ścisłą kontrolą jakości mikrobiologicznej i potrzebą dezynfekcji może zachodzić jeszcze potrzeba dodatkowego uzdatniania tych ścieków pod kątem usuwania twardości węglanowej i zawiesin.<br>Sprawą trudną jest kumulacja zasolenia, które przy każdym cyklu może wzrosnąć nawet dwukrotnie. Dlatego stopień wykorzystania własnych ścieków powinien być zindywidualizowany i w zasadzie nie powinien przekraczać 50% udziału wody świeżej.<br>Możliwe są dwa warianty wykorzystania oczyszczonych ścieków: I bezpośredni, w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego