Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 22
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
od słodowego różniło się brakiem goryczki i lekko kwaśnym smakiem. Rozcierając je na podniebieniu, czytałem dalej: zestaw serowy 16,5 zł, talerz bawarski również 16, 5 zł, śledź a lá Alojsius 9 zł, bawarska sałatka ziemniaczana z wędzonką 5 zł, norymberska sałatka mięsna 8 zł, roladki z wątróbek drobiowych z wędzonką 10,5 zł.
Z zup zamówiłem bulion (wiecie, że mam do niego słabość) z knedlem bawarskim (tylko 5 zł). Knedle, nie wiedzieć czemu, w Polsce są zupełnie nieznane, no chyba, że mowa o knedlach ze śliwkami. Prawdziwy Knödel to król talerzy od Bratysławy, poprzez Dolną Austrię, Czechy, aż do południowych
od słodowego różniło się brakiem goryczki i lekko kwaśnym smakiem. Rozcierając je na podniebieniu, czytałem dalej: zestaw serowy 16,5 zł, talerz bawarski również 16, 5 zł, śledź a lá Alojsius 9 zł, bawarska sałatka ziemniaczana z wędzonką 5 zł, norymberska sałatka mięsna 8 zł, &lt;orig&gt;roladki&lt;/&gt; z wątróbek drobiowych z wędzonką 10,5 zł.<br>Z zup zamówiłem bulion (wiecie, że mam do niego słabość) z knedlem bawarskim (tylko 5 zł). Knedle, nie wiedzieć czemu, w Polsce są zupełnie nieznane, no chyba, że mowa o knedlach ze śliwkami. Prawdziwy &lt;foreign&gt;Knödel&lt;/&gt; to król talerzy od Bratysławy, poprzez Dolną Austrię, Czechy, aż do południowych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego