Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
pokolenia na pokolenie. Niektóre źródła za jednego z pierwszych twórców właściwego wermutu uważają handlarza win z Turynu, Antonio Carpano, który podobno zaczął sprzedawać produkowane przez siebie ziołowe wino gronowe. Mieszankę korzenno-ziołową zalewał wódką winogronową, a uzyskany wyciąg uzupełniał białym winem. Wedle romantycznej opowieści ową recepturę przekazała Carpano babka. Była w młodości piękną kobietą, w której zakochał się bawarski zakonnik. Dla ponętnej Włoszki zrzucił habit i wyniósł z klasztoru strzeżony przepis na winno-ziołowy eliksir. Jakkolwiek było, nazwa aromatycznego wina, szybko zyskującego liczne grono zwolenników, rzeczywiście pochodzi od niemieckiego słowa Wermutkraut. Oznacza ono piołun - podstawowy składnik wermutowych mieszanek. Na dworze sabaudzkim słowo
pokolenia na pokolenie. Niektóre źródła za jednego z pierwszych twórców właściwego wermutu uważają handlarza win z Turynu, Antonio Carpano, który podobno zaczął sprzedawać produkowane przez siebie ziołowe wino gronowe. Mieszankę korzenno-ziołową zalewał wódką winogronową, a uzyskany wyciąg uzupełniał białym winem. Wedle romantycznej opowieści ową recepturę przekazała Carpano babka. Była w młodości piękną kobietą, w której zakochał się bawarski zakonnik. Dla ponętnej Włoszki zrzucił habit i wyniósł z klasztoru strzeżony przepis na winno-ziołowy eliksir. Jakkolwiek było, nazwa aromatycznego wina, szybko zyskującego liczne grono zwolenników, rzeczywiście pochodzi od niemieckiego słowa Wermutkraut. Oznacza ono piołun - podstawowy składnik wermutowych mieszanek. Na dworze sabaudzkim słowo
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego