Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
i w jego otoczeniu (głównie u użytkowników wyrobu i pośredników handlowych). Wymienione koszty oraz straty wynikają z jakości wykonania wyrobu i jego składników, identyfikowanej wadliwością, oznaczającą niezgodność jakości rzeczywistej z jakością projektową, przekraczającą dopuszczalne tolerancje. Omawiane koszty i straty są składnikiem kosztu wytworzenia jakości wyrobu i mogą być nazwane kosztami wadliwości lub kosztami jakości wykonania wyrobu.
Zarówno koszty wytworzenia jakości, jak i koszty wadliwości wyrobu obejmują wyłącznie ekonomiczne skutki jakości, w postaci zużycia lub ubytku zasobów, powstające w przedsiębiorstwie produkcyjnym. Z pewnością nie są to wszystkie tego rodzaju skutki wywołane jakością wyrobu. Wiele przesłanek wskazuje na zasadność tezy, że jakość wyrobu
i w jego otoczeniu (głównie u użytkowników wyrobu i pośredników handlowych). Wymienione koszty oraz straty wynikają z jakości wykonania wyrobu i jego składników, identyfikowanej wadliwością, oznaczającą niezgodność jakości rzeczywistej z jakością projektową, przekraczającą dopuszczalne tolerancje. Omawiane koszty i straty są składnikiem kosztu wytworzenia jakości wyrobu i mogą być nazwane kosztami wadliwości lub kosztami jakości wykonania wyrobu.<br>Zarówno koszty wytworzenia jakości, jak i koszty wadliwości wyrobu obejmują wyłącznie ekonomiczne skutki jakości, w postaci zużycia lub ubytku zasobów, powstające w przedsiębiorstwie produkcyjnym. Z pewnością nie są to wszystkie tego rodzaju skutki wywołane jakością wyrobu. Wiele przesłanek wskazuje na zasadność tezy, że jakość wyrobu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego