Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
oraz straty wynikają z jakości wykonania wyrobu i jego składników, identyfikowanej wadliwością, oznaczającą niezgodność jakości rzeczywistej z jakością projektową, przekraczającą dopuszczalne tolerancje. Omawiane koszty i straty są składnikiem kosztu wytworzenia jakości wyrobu i mogą być nazwane kosztami wadliwości lub kosztami jakości wykonania wyrobu.
Zarówno koszty wytworzenia jakości, jak i koszty wadliwości wyrobu obejmują wyłącznie ekonomiczne skutki jakości, w postaci zużycia lub ubytku zasobów, powstające w przedsiębiorstwie produkcyjnym. Z pewnością nie są to wszystkie tego rodzaju skutki wywołane jakością wyrobu. Wiele przesłanek wskazuje na zasadność tezy, że jakość wyrobu wpływa na koszty i straty powstające u większości podmiotów aktywnie lub biernie uczestniczących
oraz straty wynikają z jakości wykonania wyrobu i jego składników, identyfikowanej wadliwością, oznaczającą niezgodność jakości rzeczywistej z jakością projektową, przekraczającą dopuszczalne tolerancje. Omawiane koszty i straty są składnikiem kosztu wytworzenia jakości wyrobu i mogą być nazwane kosztami wadliwości lub kosztami jakości wykonania wyrobu.<br>Zarówno koszty wytworzenia jakości, jak i koszty wadliwości wyrobu obejmują wyłącznie ekonomiczne skutki jakości, w postaci zużycia lub ubytku zasobów, powstające w przedsiębiorstwie produkcyjnym. Z pewnością nie są to wszystkie tego rodzaju skutki wywołane jakością wyrobu. Wiele przesłanek wskazuje na zasadność tezy, że jakość wyrobu wpływa na koszty i straty powstające u większości podmiotów aktywnie lub biernie uczestniczących
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego