wyciąć kwadraty, układać po 2 jeden na drugim, przesunąć rożki, posmarować roztrzepanym jajkiem, jabłka umyć, przekroić n pół, wyjąć gniazda nasienne, położyć po polówce na cieście, rożki unieść do góry, aby utworzyły się miseczki, piec w temp. 220oC, ż ciasto się zrumieni, po wyjęciu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.<br>Pieguski z kukurydzy<br>Składniki:<br><gap><br>Masło lub margarynę utrzeć z cukrem n puszystą masę, wbić jajka, dokładnie utrzeć, mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, dodać do ciasta, rodzynki starannie opłukać, osuszyć, dodać do masy, wymieszać, dużą łyżką wykładać ciasto na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, piec ok. 20