olej, postaw n ogniu i mono rozgrzej. Kolejno nabieraj widelcem pokrojone warzywa, zanurzaj je w cieście i podsmażaj na gorącym oleju ze wszystkich stron, z nabiorą jasnozłotego koloru. Usmażone warzywa wykładaj na papierowy ręcznik, by osaczyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj udekorowane drobno posiekaną zieleniną i liśćmi sałaty. Taka przekąska warzywna jest doskonałym daniem na podwieczorek lub dodatkiem do kolacji.<br>RADA: do przygotowani tej przekąski najlepiej nadają się drobne, młode warzywa. Są smaczniejsze, delikatniejsze i bardziej soczyste.<br><tit>DOBRE RADY</><br>DESER<br>MUS ŻURAWINOWY<br><gap><br>200 g świeżych żurawin,<br>3/4 szklanki cukru,<br>100 g kaszy manny,<br>4 szklanki wody,<br>świeże owoce,<br>listki mięty