Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
zapiekanek, średnioziarnisty - bardziej wilgotny, do zup i risott; krótkoziarnisty - zlepia się po ugotowaniu, do deserów.
Gatunki ryżu: naturalny - usunięto z niego łupinę, najzdrowszy; paraboliczny - sparzony, nasiąknięty i wysuszony przed oczyszczeniem; basmati - najszlachetniejszy, ma lekko orzechowy smak; dziki - to nasiona trawy wodnej.
Co się kryje w ziarnach?
Ryż stanowi bogate źródło węglowodanów.
Zawiera też błonnik, białko oraz witaminy z grupy B.
Jest produktem bezglutenowym i łatwo strawnym.
Doskonale nadaje się dla osób cierpiących na celiakię.
Jak ugotować ryż na sypko?
Najpierw należy starannie wypłukać go pod bieżącą wodą.
Do wody dodać odrobinę masła lub oliwy.
Gdy ryż się zagotuje, zmniejszyć gaz i
zapiekanek, średnioziarnisty - bardziej wilgotny, do zup i risott; krótkoziarnisty - zlepia się po ugotowaniu, do deserów.<br>Gatunki ryżu: naturalny - usunięto z niego łupinę, najzdrowszy; paraboliczny - sparzony, nasiąknięty i wysuszony przed oczyszczeniem; basmati - najszlachetniejszy, ma lekko orzechowy smak; dziki - to nasiona trawy wodnej.<br>&lt;tit&gt;Co się kryje w ziarnach?&lt;/&gt;<br>Ryż stanowi bogate źródło węglowodanów.<br>Zawiera też błonnik, białko oraz witaminy z grupy B.<br>Jest produktem bezglutenowym i łatwo strawnym. <br>Doskonale nadaje się dla osób cierpiących na celiakię.<br>&lt;tit&gt;Jak ugotować ryż na sypko?&lt;/&gt;<br>Najpierw należy starannie wypłukać go pod bieżącą wodą.<br>Do wody dodać odrobinę masła lub oliwy.<br>Gdy ryż się zagotuje, zmniejszyć gaz i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego