Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
szklaneczka chłodnego, ponętnego CINZANO-SODA". Nazwę tego aromatycznego wina odnotowuje również przedwojenny "Słownik języka polskiego" Karłowicza i Kryńskiego opisując wermut jako "wino piołunkowe".

WERMUTY PO FRANCUSKU
Nie tylko w Piemoncie, ale i po drugiej stronie Alp, na południu Francji, kultywowana jest stara tradycja wytwarzania wermutów. Chociaż daleko im do sławy win włoskich, niektóre marki są bardzo cenione przez barmanów oraz kucharzy, służą bowiem do wzbogacania aromatu wielu potraw. Najbardziej znane są wytrawne wermuty Noilly-Prat, stworzone w 1843 roku z wina langwedockiego. Charakterystyczną cechą ich produkcji jest proces starzenia wina, prowadzony pod gołym niebem przez wiele lat, przed dodaniem składników aromatyzujących
szklaneczka chłodnego, ponętnego CINZANO-SODA". Nazwę tego aromatycznego wina odnotowuje również przedwojenny "Słownik języka polskiego" Karłowicza i Kryńskiego opisując wermut jako "wino piołunkowe".<br><br>&lt;tit1&gt;WERMUTY PO FRANCUSKU&lt;/tit1&gt;<br>Nie tylko w Piemoncie, ale i po drugiej stronie Alp, na południu Francji, kultywowana jest stara tradycja wytwarzania wermutów. Chociaż daleko im do sławy win włoskich, niektóre marki są bardzo cenione przez barmanów oraz kucharzy, służą bowiem do wzbogacania aromatu wielu potraw. Najbardziej znane są wytrawne wermuty Noilly-Prat, stworzone w 1843 roku z wina langwedockiego. Charakterystyczną cechą ich produkcji jest proces starzenia wina, prowadzony pod gołym niebem przez wiele lat, przed dodaniem składników aromatyzujących
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego