Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
się na siedem podstawowych crus (rodzajów winnych trunków). Są to: Borderles, Fins Bois, Bon Bois, Bois Ordinaire, Bois Commen, oraz dwa główne o nazwach nieco zaskakujących przy koniaku, bo Grand Champagne i Petite Champagne. Porządku produkcji pilnuje specjalny urząd (Bureau National Interprofessionel du Cognac) z wyjątkowo skrupulatnym nadzorem.
Powierzchnia ogólna winnic koniakowych wynosi około 90 tysięcy hektarów, co pozwala na wytworzenie około 10 milionów hektolitrów wina. Koniaku z tego uzyska się około 100 milionów butelek, z czego 90 procent eksportuje się, zwłaszcza do Stanów Zjednoczonych i do Anglii.
Ale tylko niektóre rodzaje win nadają się na koniakową destylację. Po pierwsze, muszą
się na siedem podstawowych crus (rodzajów winnych trunków). Są to: Borderles, Fins Bois, Bon Bois, Bois Ordinaire, Bois Commen, oraz dwa główne o nazwach nieco zaskakujących przy koniaku, bo Grand Champagne i Petite Champagne. Porządku produkcji pilnuje specjalny urząd (Bureau National Interprofessionel du Cognac) z wyjątkowo skrupulatnym nadzorem.<br> Powierzchnia ogólna winnic koniakowych wynosi około 90 tysięcy hektarów, co pozwala na wytworzenie około 10 milionów hektolitrów wina. Koniaku z tego uzyska się około 100 milionów butelek, z czego 90 procent eksportuje się, zwłaszcza do Stanów Zjednoczonych i do Anglii.<br> Ale tylko niektóre rodzaje win nadają się na koniakową destylację. Po pierwsze, muszą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego