ryb.<br><br><tit1>SOS CYTRYNOWY</tit1><br>6 dkg mąki, 5 dkg masła lub margaryny Maja, 1 żółtko, 1 cytryna, szklanka wody, sól, pieprz, szczypta utartej gałki muszkatołowej, szczypta cukru, zielona pietruszka.<br>Przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić ją zimną wodą i mieszając - zagotować. Dodać otartą skórkę z cytryny (przedtem wyszorowaną we wrzątku i opłukaną zimną wodą), pogotować 10 minut na słabym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i cukrem, wycisnąć sok z cytryny, po czym zaciągnąć sos surowym żółtkiem (żółtko rozetrzeć w filiżance, wraz z niewielką ilością sosu - wlać do reszty sosu - mieszając chwilę podgrzewać, nie dopuszczając do zawrzenia).<br>Sos podawać