ziemniaka trzeba i obrać, i wyoczkować, i zetrzeć, co często kończy się krwawymi ranami. A ileż możliwości spożywania placków! Z cukrem, z solą, w dni świąteczne ze śmietaną lub sosem węgierskim. I nikt nie jest w stanie oprzeć się zapachowi smażonych placków, ich złocistobrązowej barwie i chrupiącej skórce. Ileż wrażeń, wspomnień, miłych przeżyć i pożytków, zwłaszcza gdy do placków podać zmrożoną wódkę lub kilka litrów piwa.<br><br><tit>PLACKI ZIEMNIACZANE CLASSIC</><br><br>1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 1 łyżka mąki kartoflanej, 2-4 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać surowe jajko, mąkę