Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
Krojenie owej szynki stanowi swoistą sztukę.
Po zamówieniu jamón serrano czy iberico goście otrzymują talerz z rozłożonymi na nim płatkami wędliny i osobno grzanki z białego pieczywa. Warto naśladować Hiszpanów i pogryzać szynkę z grzanką posmarowaną pastą z miękkiego, rozdrobnionego pomidora wymieszanego z oliwą. Taka przekąska, popijana czerwonym winem, smakuje wybornie. Jada się ją od rana do wieczora.
Kiedy Hiszpanie podejmują kogoś obiadem, ich słynna szynka zwykle króluje wśród najrozmaitszych przystawek. Posiłek trwa nieraz dwie-trzy godziny, ale jego celebrowanie nie ma nic wspólnego ze sztywną etykietą. Nawet w eleganckiej restauracji nikogo nie razi sięganie po plasterek szynki ręką.
Imponująco wyglądają
Krojenie owej szynki stanowi swoistą sztukę.<br>Po zamówieniu jamón serrano czy iberico goście otrzymują talerz z rozłożonymi na nim płatkami wędliny i osobno grzanki z białego pieczywa. Warto naśladować Hiszpanów i pogryzać szynkę z grzanką posmarowaną pastą z miękkiego, rozdrobnionego pomidora wymieszanego z oliwą. Taka przekąska, popijana czerwonym winem, smakuje wybornie. Jada się ją od rana do wieczora.<br>Kiedy Hiszpanie podejmują kogoś obiadem, ich słynna szynka zwykle króluje wśród najrozmaitszych przystawek. Posiłek trwa nieraz dwie-trzy godziny, ale jego celebrowanie nie ma nic wspólnego ze sztywną etykietą. Nawet w eleganckiej restauracji nikogo nie razi sięganie po plasterek szynki ręką.<br>Imponująco wyglądają
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego