cienkie paski,<br>Weź pięć deka masła z faski,<br>Zrumień masło z bułką tartą -<br>Ser do tego utrzeć warto.<br>Żeby flaki były lepsze,<br>Zrób pulpety, posyp pieprzem,<br>Majerankiem i pietruszką,<br>Jak dyktuje ci serduszko.<br>Dodaj imbir, dosyp soli<br>I na talerz kładź do woli.<br>By się goście czuli zdrowo,<br>Podaj czystą wyborową.<br><br>Pomyślałem także o tradycyjnych potrawach świątecznych. Chcecie<br>przyrządzić karpia w szarym sosie po polsku? Proszę, oto przepis:<br><br>Gdy się karpia już opluska,<br>Gdy jest z niego zdjęta łuska,<br>Trzeba, jeśli czas pozwoli,<br>Trzymać go godzinę w soli.<br>Potem, jak to każdy przyzna,<br>Nieodzowna jest włoszczyzna,<br>Robi się z niej wrzący