skórki pokroić w cienkie półplasterki, posypać dwoma łyżeczkami soli, odstawić na pół godziny. Wiśnie umyć, posypać cukrem, odstawić na kwadrans. W tym czasie z 3 łyżek słabego octu, 5 łyżek wody i 2 łyżek cukru przygotować sos, lekko go osolić, odlać do osobnej miseczki 3 łyżki. Mięso pokrajać w paseczki, wymieszać z jarzynami i sosem, wstawić do lodówki na pół godziny. Obrać jabłko i gruszkę, pokrajać w ósemki, skropić trzema łyżkami sosu. Z sałatki uformować kopczyk, przybrać owocami.<br><tit>"RYBA W OGRODZIE"</><br><hi rend="italic"> Pół kg dorsza, morszczuka lub halibuta, 2 jaja, 2 jabłka, mała cebulka, ogórek kawałek selera, 4 łyżki majonezu, pół łyżeczki