Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
zatem - opłukany udziec układasz pieczołowicie w garnku, zalewasz wodą i dodajesz łyżkę stołową soli. Na niewielkim ogniu rozpoczynasz gotowanie. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie - by się nie poparzyć - wrzucasz włoszczyznę (taką jak do rosołu, ale bez kapusty). Jeszcze dwa, trzy listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i szczyptę pieprzu dla wyostrzenia smaku. Teraz możesz odsapnąć - około półtorej godziny. Mistrzowie świata w przyrządzaniu golonki - Ślązacy - twierdzą, że należy gotować ją tyle minut, ile waży. Ale tu jest mały haczyk - pamiętaj: interesuje cię ciężar wyrażony w dekagramach, a nie w kilogramach. Jeśli waga wskaże 1,24 kg, to znaczy, że mięso musisz gotować
zatem - opłukany udziec układasz pieczołowicie w garnku, zalewasz wodą i dodajesz łyżkę stołową soli. Na niewielkim ogniu rozpoczynasz gotowanie. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie - by się nie poparzyć - wrzucasz włoszczyznę (taką jak do rosołu, ale bez kapusty). Jeszcze dwa, trzy listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i szczyptę pieprzu dla wyostrzenia smaku. Teraz możesz odsapnąć - około półtorej godziny. Mistrzowie świata w przyrządzaniu golonki - Ślązacy - twierdzą, że należy gotować ją tyle minut, ile waży. Ale tu jest mały haczyk - pamiętaj: interesuje cię ciężar wyrażony w dekagramach, a nie w kilogramach. Jeśli waga wskaże 1,24 kg, to znaczy, że mięso musisz gotować
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego