Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 07.03
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
Na początek kulinarnych przygód proponuję mezée (mięsne lub rybne) - składankę tradycyjnych potraw cypryjskich, podawaną z domowym winem. Polecam też suwlaki - paluszki mięsne z rożna z plackami pszennymi, sałatą i sosami oraz afelie - wieprzowy gulasz przyrządzany z dodatkiem czerwonego wina i kolendry. Jedne z najpopularniejszych dań to: ser halloumi - twardy, wędzony, wyrabiany z koziego mleka, keftedes - mięsne kuleczki i sheftalia - smażone kiełbaski wieprzowe z ziołami. Humus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki i oliwy z oliwek. Tutejsza sałatka wiejska to nic innego jak dobrze znana sałatka grecka. Jeśli deser, to tylko kadaiffi, pyszne ciasto polane miodem. Przy zamawianiu kawy lepiej sprecyzować
Na początek kulinarnych przygód proponuję mezée (mięsne lub rybne) - składankę tradycyjnych potraw cypryjskich, podawaną z domowym winem. Polecam też suwlaki - paluszki mięsne z rożna z plackami pszennymi, sałatą i sosami oraz afelie - wieprzowy gulasz przyrządzany z dodatkiem czerwonego wina i kolendry. Jedne z najpopularniejszych dań to: ser halloumi - twardy, wędzony, wyrabiany z koziego mleka, keftedes - mięsne kuleczki i sheftalia - smażone kiełbaski wieprzowe z ziołami. Humus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki i oliwy z oliwek. Tutejsza sałatka wiejska to nic innego jak dobrze znana sałatka grecka. Jeśli deser, to tylko kadaiffi, pyszne ciasto polane miodem. Przy zamawianiu kawy lepiej sprecyzować
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego