Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
1. Mozarella - ser podpuszczkowy niedojrzewający, z mleka bawolic lub krów. Biały, elastyczny, bardzo delikatny w smaku, zazwyczaj uformowany jest w kule o wadze od 22,5 do 45 dag, które przechowuje się w maślance lub solance.
2. Gorgonzola - miękki, wilgotny i bardzo aromatyczny niebieski ser pleśniowy.
3. Ricotta - biały ser wyrabiany z serwatki powstałej przy wywarzniu mozzarelli z krowiego mleka. Obecnie we Włoszech wytwarza się go także z mleka owiec. Ma bardziej ziarnistą strukturę niż nasze sery twarogowe i słodkawy, całkowicie pozbawiony kwasu smak.
4. Parmezan - najpopularniejszy na świecie ser do ścierania na tarce. Jest twardy, ziarnisty, ma ostry smak i
1. Mozarella - ser podpuszczkowy niedojrzewający, z mleka bawolic lub krów. Biały, elastyczny, bardzo delikatny w smaku, zazwyczaj uformowany jest w kule o wadze od 22,5 do 45 dag, które przechowuje się w maślance lub solance.<br>2. Gorgonzola - miękki, wilgotny i bardzo aromatyczny niebieski ser pleśniowy.<br>3. Ricotta - biały ser wyrabiany z serwatki powstałej przy wywarzniu mozzarelli z krowiego mleka. Obecnie we Włoszech wytwarza się go także z mleka owiec. Ma bardziej ziarnistą strukturę niż nasze sery twarogowe i słodkawy, całkowicie pozbawiony kwasu smak.<br>4. Parmezan - najpopularniejszy na świecie ser do ścierania na tarce. Jest twardy, ziarnisty, ma ostry smak i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego