Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przegląd Geograficzny
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1977
bowiem przeważająca część siły roboczej zatrudniona w gospodarce żywnościowej, skoncentrowana jest bezpośrednio w rolnictwie (prawie 75%). Znajduje to swoje odzwierciedlenie w poziomie społecznych kosztów produkcji żywności (niska wydajność pracy i produktywność majątku trwałego w rolnictwie).
Z porównań międzynarodowych wynika, że udział rolnictwa w zatrudnieniu w kompleksie gospodarki żywnościowej w krajach wysoko rozwiniętych nie przekracza 30%. W podobnym jak rolnictwo procencie partycypują w zatrudnieniu razem wzięte: przemysł wytwarzający środki produkcji dla rolnictwa oraz sfera usług produkcyjnych. Np. w USA relacja zatrudnionych w samym rolnictwie oraz w sektorze wytwarzającym środki produkcji i usługi kształtowała się następująco: w 1954 r. jak 1:0,9
bowiem przeważająca część siły roboczej zatrudniona w gospodarce żywnościowej, skoncentrowana jest bezpośrednio w rolnictwie (prawie 75%). Znajduje to swoje odzwierciedlenie w poziomie społecznych kosztów produkcji żywności (niska wydajność pracy i produktywność majątku trwałego w rolnictwie).<br>Z porównań międzynarodowych wynika, że udział rolnictwa w zatrudnieniu w kompleksie gospodarki żywnościowej w krajach wysoko rozwiniętych nie przekracza 30%. W podobnym jak rolnictwo procencie partycypują w zatrudnieniu razem wzięte: przemysł wytwarzający środki produkcji dla rolnictwa oraz sfera usług produkcyjnych. Np. w USA relacja zatrudnionych w samym rolnictwie oraz w sektorze wytwarzającym środki produkcji i usługi kształtowała się następująco: w 1954 r. jak 1:0,9
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego