Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
w roli opału do suszenia słodu, dzięki czemu jest ona bardziej gorzkawa w smaku. W Irlandii whisky słodowa jest wyrabiana bez jego użycia, co przyczynia się do charakterystycznego słodkiego smaku. Najczystszą whisky słodową jest whisky typu Single-Malt, czyli napitek, który w pojedynkę przeszedł cały proces destylacyjny i nie został z niczym wymieszany, czemu zawdzięcza również swoje markowe określenie "unblended". Wszystkie gatunki szkockiej whisky przez co najmniej trzy lata leżakują w beczkach z dębowego drewna. To właśnie od nich whisky nabiera brązowego koloru.

Whisky mieszana (blend)
Najpopularniejsza odmiana whisky, powstała w wyniku połączenia od kilku do kilkudziesięciu gatunków typu Single-Malt. Zanim
w roli opału do suszenia słodu, dzięki czemu jest ona bardziej gorzkawa w smaku. W Irlandii whisky słodowa jest wyrabiana bez jego użycia, co przyczynia się do charakterystycznego słodkiego smaku. Najczystszą whisky słodową jest whisky typu Single-Malt, czyli napitek, który w pojedynkę przeszedł cały proces destylacyjny i nie został z niczym wymieszany, czemu zawdzięcza również swoje markowe określenie "unblended". Wszystkie gatunki szkockiej whisky przez co najmniej trzy lata leżakują w beczkach z dębowego drewna. To właśnie od nich whisky nabiera brązowego koloru.<br><br>Whisky mieszana (blend)<br>Najpopularniejsza odmiana whisky, powstała w wyniku połączenia od kilku do kilkudziesięciu gatunków typu Single-Malt. Zanim
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego