Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
celem służby sterowania jakością, lecz kompleksowym procesem obejmującym całe przedsiębiorstwo,
w pracy nad jakością muszą być widoczne i docenione osiągnięcia poszczególnych pracowników oraz jednostek organizacyjnych,
jakość produktów należy rozpatrywać jako wartość dla nabywcy,
poprawa jakości wymaga stosowania nowoczesnych technik w badaniu, projektowaniu, wytwarzaniu, mierzeniu i regulowaniu jakości produktów, a także zaangażowania i współpracy określonych jednostek i pracowników, jakość produktów stanowi podstawę doboru technik wytwórczych,
głównym czynnikiem w doskonaleniu jakości produktów jest postawa, wiedza i umiejętności liniowej kadry kierowniczej (brygadzistów, mistrzów).
Mimo sygnalizowanej "totalności" jakości, koncepcja A.V. Feigenbauma uwzględnia tylko niektóre aspekty kompleksowego ujmowania jakości oraz nie rozwija wyczerpująco podstawowe funkcje
celem służby sterowania jakością, lecz kompleksowym procesem obejmującym całe przedsiębiorstwo,<br> w pracy nad jakością muszą być widoczne i docenione osiągnięcia poszczególnych pracowników oraz jednostek organizacyjnych,<br> jakość produktów należy rozpatrywać jako wartość dla nabywcy,<br> poprawa jakości wymaga stosowania nowoczesnych technik w badaniu, projektowaniu, wytwarzaniu, mierzeniu i regulowaniu jakości produktów, a także zaangażowania i współpracy określonych jednostek i pracowników, jakość produktów stanowi podstawę doboru technik wytwórczych,<br> głównym czynnikiem w doskonaleniu jakości produktów jest postawa, wiedza i umiejętności liniowej kadry kierowniczej (brygadzistów, mistrzów).<br>Mimo sygnalizowanej "totalności" jakości, koncepcja A.V. Feigenbauma uwzględnia tylko niektóre aspekty kompleksowego ujmowania jakości oraz nie rozwija wyczerpująco podstawowe funkcje
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego