Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 13 / 14
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
pokazywania potraw palcami. Zawsze twierdziłem, że podstawową umiejętnością kelnera jest - oprócz lawirowania między stolikami - znajomość języków obcych i rodzimych dialektów.
W "Szałasie pod Reglami" z zakąsek zimnych figurowały jeszcze: chleb ze smalcem za 8 zł, śledź w oleju lub w śmietanie (4.5 zł), tatar (8 zł). Pomyślano też o zakąskach gorących, m.in. - wspomnianych już hałuskach (kluski kładzione ze skwarkami) za 8 zł, kiełbasie po zbójnicku (6 zł) i oscypku na gorąco w tej samej cenie.
Przyniesiono mi opisywane wcześniej ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Były to duże krążki na złoto odsmażanych swojskich kartofli, na drobno siekanym wędzonym boczku. Jednak kwaśne
pokazywania potraw palcami. Zawsze twierdziłem, że podstawową umiejętnością kelnera jest - oprócz lawirowania między stolikami - znajomość języków obcych i rodzimych dialektów.<br>W "Szałasie pod Reglami" z zakąsek zimnych figurowały jeszcze: chleb ze smalcem za 8 zł, śledź w oleju lub w śmietanie (4.5 zł), tatar (8 zł). Pomyślano też o zakąskach gorących, m.in. - wspomnianych już &lt;dialect&gt;hałuskach&lt;/&gt; (kluski kładzione ze skwarkami) za 8 zł, kiełbasie po zbójnicku (6 zł) i oscypku na gorąco w tej samej cenie.<br>Przyniesiono mi opisywane wcześniej ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Były to duże krążki na złoto odsmażanych swojskich kartofli, na drobno siekanym wędzonym boczku. Jednak kwaśne
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego