Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
miejsce śrutę z bobiku w ilości 5 i podwyższając z 6,5 do 12% śrutę poekstrakcyjną sojową. Uzyskane wyniki wyrażone dobowym przyrostem oraz zużyciem paszy i składników pokarmowych były istotnie gorsze niż w grupie kontrolnej. Również w badaniach Osek i Klocek [1995] wykazano ujemny wpływ stosowania 10 bobiku jako częściowego zamiennika śruty poekstrakcyjnej sojowej w mieszankach dla odsadzonych prosiąt.
Celem pracy było:
- określenie możliwości wprowadzenia do żywienia świń produktów rzepakowych w połączeniu z nasionami bobiku jako głównego źródła białka,
- ustalenie wpływu połączenia tych produktów w zaproponowanych koncentratach na wykorzystanie składników pokarmowych przez poszczególne grupy wiekowe świń,
- określenie efektów skarmiania mieszanek z
miejsce śrutę z bobiku w ilości 5 i podwyższając z 6,5 do 12% śrutę poekstrakcyjną sojową. Uzyskane wyniki wyrażone dobowym przyrostem oraz zużyciem paszy i składników pokarmowych były istotnie gorsze niż w grupie kontrolnej. Również w badaniach Osek i Klocek [1995] wykazano ujemny wpływ stosowania 10 bobiku jako częściowego zamiennika śruty poekstrakcyjnej sojowej w mieszankach dla odsadzonych prosiąt.<br>Celem pracy było:<br>- określenie możliwości wprowadzenia do żywienia świń produktów rzepakowych w połączeniu z nasionami bobiku jako głównego źródła białka,<br>- ustalenie wpływu połączenia tych produktów w zaproponowanych koncentratach na wykorzystanie składników pokarmowych przez poszczególne grupy wiekowe świń,<br>- określenie efektów skarmiania mieszanek z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego