Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Metropol
Nr: 02.20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
40 proc. arabiki.
Droższe kawy zawierają przede wszystkim arabikę z niewielkim dodatkiem (ok. 10 proc.) robusty. Robusta w tym wypadku jest dodawana w celu złagodzenia kwaskowatego posmaku szlachetniejszych ziaren.
Kawę rozpuszczalną, otrzymuje się dzięki zaparzeniu wypalonych i zmielonych wcześniej ziaren. Następnie napar albo suszy się w strumieniu gorącego powietrza, albo zamraża się go i odparowuje.
Tak powstają łatwo rozpuszczalne granulki. Im większe granulki, tym lepsza kawa. Najgorsze są granulaty pyłowe, najlepsze - granulaty w formie "kryształków", opisywane zwykle jako Gold.

Maja Denisiuk



METROfakty / Rodzaje i gatunki kawy

• Współcześnie znanych jest około 500 rodzajów kawy i aż 60 tys. jej gatunków. Najpopularniejsze
40 proc. &lt;orig&gt;arabiki&lt;/&gt;.<br>Droższe kawy zawierają przede wszystkim &lt;orig&gt;arabikę&lt;/&gt; z niewielkim dodatkiem (ok. 10 proc.) &lt;orig&gt;robusty&lt;/&gt;. &lt;orig&gt;Robusta&lt;/&gt; w tym wypadku jest dodawana w celu złagodzenia kwaskowatego posmaku szlachetniejszych ziaren.<br>Kawę rozpuszczalną, otrzymuje się dzięki zaparzeniu wypalonych i zmielonych wcześniej ziaren. Następnie napar albo suszy się w strumieniu gorącego powietrza, albo zamraża się go i odparowuje.<br>Tak powstają łatwo rozpuszczalne granulki. Im większe granulki, tym lepsza kawa. Najgorsze są granulaty pyłowe, najlepsze - granulaty w formie "kryształków", opisywane zwykle jako Gold.<br><br>&lt;au&gt;Maja Denisiuk&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>&lt;div&gt;<br><br>&lt;tit&gt;METROfakty / Rodzaje i gatunki kawy&lt;/&gt;<br><br>&#149; Współcześnie znanych jest około 500 rodzajów kawy i aż 60 tys. jej gatunków. Najpopularniejsze
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego