Typ tekstu: Książka
Autor: Jackowski Aleksander
Tytuł: Polska sztuka ludowa
Rok: 2002
górę bądź w dół, co zmienia sylwetkę naczynia. Podobnie różnie może

być kształtowana szyja, miękką albo esowatą linią, wąska lub szeroka. Istotnym elementem formy jest też średnica dna, ucha, brzeg szyjki.
Kształt miał znaczenie nawet dla takich funkcji, jak utrzymywanie chłodu napoju. Zapewniała to duża powierzchnia brzuśca bańki, w której zanoszono wodę pracującym w polu. Naczynia, w których gotowano potrawy na ogniu, miały małe dna i zwężoną część dolną. Funkcje przesądzały o kształcie i pojemności naczyń, np. produkowanych dla Żydów "szabasówek", naczyń do przechowywania oleju, kilkunastolitrowych pojemników na mleko, powidła, kiszone ogórki, kaszę. Specjalne naczynia wyrabiano na trzech nóżkach, do topienia
górę bądź w dół, co zmienia sylwetkę naczynia. Podobnie różnie może <br>&lt;page nr=257&gt;<br> być kształtowana szyja, miękką albo esowatą linią, wąska lub szeroka. Istotnym elementem formy jest też średnica dna, ucha, brzeg szyjki. <br>Kształt miał znaczenie nawet dla takich funkcji, jak utrzymywanie chłodu napoju. Zapewniała to duża powierzchnia brzuśca bańki, w której zanoszono wodę pracującym w polu. Naczynia, w których gotowano potrawy na ogniu, miały małe dna i zwężoną część dolną. Funkcje przesądzały o kształcie i pojemności naczyń, np. produkowanych dla Żydów "szabasówek", naczyń do przechowywania oleju, kilkunastolitrowych pojemników na mleko, powidła, kiszone ogórki, kaszę. Specjalne naczynia wyrabiano na trzech nóżkach, do topienia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego