Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
Nie tylko zresztą bulwy, ale i owoce kopru zawierają błogosławione aromatyczne olejki. Jak dotąd, dosypywaliśmy ziaren kopru włoskiego do kiszonej kapusty oraz do ćwikły, aby poprawić ich smak. A oto propozycja wykorzystania bulw kopru włoskiego:

FENKUŁ W SOSIE ROQUEFORTOWYM

1 duża bulwa fenkułu (50 dag), cukier, sól; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka masła
SOS
1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 5 dag startego sera typu roquefort np. rokpol, dobrze dojrzałego, bułka tarta, sól
Bulwę fenkułu, po obcięciu łodygi, obgotować 5 min w posolonej i lekko posłodzonej wodzie. Ostudzić, przeciąć wzdłuż na pół. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem
Nie tylko zresztą bulwy, ale i owoce kopru zawierają błogosławione aromatyczne olejki. Jak dotąd, dosypywaliśmy ziaren kopru włoskiego do kiszonej kapusty oraz do ćwikły, aby poprawić ich smak. A oto propozycja wykorzystania bulw kopru włoskiego:<br><br>&lt;tit&gt;&lt;orig&gt;FENKUŁ&lt;/&gt; W SOSIE &lt;orig&gt;ROQUEFORTOWYM&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>1 duża bulwa &lt;orig&gt;fenkułu&lt;/&gt; (50 dag), cukier, sól; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka masła<br>SOS<br>1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 5 dag startego sera typu &lt;orig&gt;roquefort&lt;/&gt; np. rokpol, dobrze dojrzałego, bułka tarta, sól<br>Bulwę &lt;orig&gt;fenkułu&lt;/&gt;, po obcięciu łodygi, obgotować 5 min w posolonej i lekko posłodzonej wodzie. Ostudzić, przeciąć wzdłuż na pół. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego