Typ tekstu: Książka
Autor: Fereniec Jan
Tytuł: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1985
tendencje bardzo korzystne dla gospodarki żywnościowej kraju. W związku z upowszechnianiem się tuczu trzody chlewnej mieszankami pasz treściwych, zmniejsza się udział ziemniaków, a wzrasta udział roślin przemysłowych. Natomiast udział w strukturze zasiewów roślin przeznaczonych na pasze utrzymuje się na zbliżonym poziomie.
W skali kraju nie zachodzą gwałtowne zmiany w strukturze zasiewów, jak to często się zdarza w pojedynczym gospodarstwie. Gospodarstwo zmieniając kierunek produkcyjny ze względu na zmianę popytu na produkty rolnicze zmienia radykalnie strukturę zasiewów i np. eliminuje uprawę żyta lub owsa, względnie przestaje uprawiać buraki cukrowe.
Struktura zasiewów spełnia wiele funkcji, najważniejszą z nich jest zapewnienie gospodarstwu odpowiednich dochodów i
tendencje bardzo korzystne dla gospodarki żywnościowej kraju. W związku z upowszechnianiem się tuczu trzody chlewnej mieszankami pasz treściwych, zmniejsza się udział ziemniaków, a wzrasta udział roślin przemysłowych. Natomiast udział w strukturze zasiewów roślin przeznaczonych na pasze utrzymuje się na zbliżonym poziomie.<br>W skali kraju nie zachodzą gwałtowne zmiany w strukturze zasiewów, jak to często się zdarza w pojedynczym gospodarstwie. Gospodarstwo zmieniając kierunek produkcyjny ze względu na zmianę popytu na produkty rolnicze zmienia radykalnie strukturę zasiewów i np. eliminuje uprawę żyta lub owsa, względnie przestaje uprawiać buraki cukrowe.<br>Struktura zasiewów spełnia wiele funkcji, najważniejszą z nich jest zapewnienie gospodarstwu odpowiednich dochodów i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego