Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 22
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1956
w zakładach gastronomicznych brak jest sił fachowych, po drugie - w kraju odczuwa się całkowity brak szkól i placówek przygotowujących ludzi na stanowiska kierowników żywienia w domach dziecka, szpitalach, domach wypoczynkowych itp. O takich sprawach, jak zdobywanie podstawowych wiadomości z zakresu prowadzenia gospodarstwa, jak przygotowanie dziewcząt do roli gospodyń (kobieta pracująca zawodowo też musi umieć gotować, reperować odzież i bieliznę, konserwować meble, robić przetwory - ta umiejętność pozwala jej na duże oszczędności w budżecie, na podnoszenie kultury domu) - w ogóle nie pomyślano.
Czy zmiany proponowane na najbliższe lata przyniosą poprawę? Z góry powiedzmy sobie nie. Owszem, przewiduje się reorganizację szkół gastronomicznych, ale znów
w zakładach gastronomicznych brak jest sił fachowych, po drugie - w kraju odczuwa się całkowity brak szkól i placówek przygotowujących ludzi na stanowiska kierowników żywienia w domach dziecka, szpitalach, domach wypoczynkowych itp. O takich sprawach, jak zdobywanie podstawowych wiadomości z zakresu prowadzenia gospodarstwa, jak przygotowanie dziewcząt do roli gospodyń (kobieta pracująca zawodowo też musi umieć gotować, reperować odzież i bieliznę, konserwować meble, robić przetwory - ta umiejętność pozwala jej na duże oszczędności w budżecie, na podnoszenie kultury domu) - w ogóle nie pomyślano. <br>Czy zmiany proponowane na najbliższe lata przyniosą poprawę? Z góry powiedzmy sobie nie. Owszem, przewiduje się reorganizację szkół gastronomicznych, ale znów
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego