Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
z cytryny. Chleb pokruszyć. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać seler i smażyć 3-4 min. Oprószyć mąką, wymieszać, wlać wino i, mieszając, gotować 2-3 min. Wsypać migdały, chleb, płatki, jabłko, dodać rozmącone jajka i doprawić solą oraz pieprzem. Masę dokładnie wymieszać.
Przygotować nadzienie: orzechy zemleć. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby, orzechy, zmiażdżony czosnek i dusić 10 min, cały czas mieszając. Nadzienie doprawić solą i pieprzem. Formę do pieczenia o pojemności 1 l wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem
z cytryny. Chleb pokruszyć. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać seler i smażyć 3-4 min. Oprószyć mąką, wymieszać, wlać wino i, mieszając, gotować 2-3 min. Wsypać migdały, chleb, płatki, jabłko, dodać rozmącone jajka i doprawić solą oraz pieprzem. Masę dokładnie wymieszać.<br>Przygotować nadzienie: orzechy zemleć. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby, orzechy, zmiażdżony czosnek i dusić 10 min, cały czas mieszając. Nadzienie doprawić solą i pieprzem. Formę do pieczenia o pojemności 1 l wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego