Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
z których powstaje francuskie Sauternes, niemieckie reńskie Trockenbeerenauslese, węgierski Tokaj; inne to , na przykład, słodkie rodyjskie czy włoskie Albana, Panteleria, vin santo lub francuskie vins de paille. Do win likierowych można dodać pewną ilość spirytusu, pod warunkiem jednak, że moc wyjściowa wina nie spadnie poniżej 12 procent, a poziom osiągnięty zmieści się pomiędzy 15 a 22 procent alkoholu.
Wina specjalne preparowane to przede wszystkim sławne wina deserowe, jak trzy pannice M.: Madera, Malaga, Marsala, jak Jerez, jak Porto. Pochodzą z południa Europy, pierwsze z portugalskiej wyspy leśnej (niegdyś) na Atlantyku, drugie z okolic andaluzyjskiej stolicy korridy, trzecie z zachodniej Sycylii, a
z których powstaje francuskie Sauternes, niemieckie reńskie Trockenbeerenauslese, węgierski Tokaj; inne to , na przykład, słodkie rodyjskie czy włoskie Albana, Panteleria, vin santo lub francuskie vins de paille. Do win likierowych można dodać pewną ilość spirytusu, pod warunkiem jednak, że moc wyjściowa wina nie spadnie poniżej 12 procent, a poziom osiągnięty zmieści się pomiędzy 15 a 22 procent alkoholu.<br>Wina specjalne preparowane to przede wszystkim sławne wina deserowe, jak trzy pannice M.: Madera, Malaga, Marsala, jak Jerez, jak Porto. Pochodzą z południa Europy, pierwsze z portugalskiej wyspy leśnej (niegdyś) na Atlantyku, drugie z okolic andaluzyjskiej stolicy korridy, trzecie z zachodniej Sycylii, a
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego