dotknięć, "obmacywania" przedmiotów i<br>rozpoznawania ich właściwości, takich jak: twardość, sprężystość,<br>nieprzenikliwość, gładkość, lepkość, gęstość, ukształtowanie<br>powierzchni (np. ważne dla sztuki jest rozpoznanie faktury materiałowej<br>rzeźby).<br> W pewnych szczególnych okolicznościach funkcje dotyku w życiu<br>człowieka wzrastają - ma to miejsce wówczas, gdy ktoś jest szczególnie<br>wrażliwy dotykowo z jednoczesnym upośledzeniem innych zmysłów oraz gdy<br>człowiek ma upośledzony wzrok lub całkiem nie widzi. W takich<br>przypadkach dotyk przejmuje funkcję poznawczą wzroku. Jest rzeczą<br>charakterystyczną, iż ludzie niewidomi chętnie rzeźbią, modelują w<br>glinie, a ich wytwory artystyczne posiadają często wysoką wartość<br>estetyczną.</><br><br><div><tit>7.</><br> Smak to zmysł rozpoznający chemiczne własności pokarmów.<br>Receptoryczna część analizatora smakowego