Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 32
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
zamówić sandacza balatońskiego. Naprzód klient wybierze go sobie spośród wielu leżących na lodzie egzemplarzy, by po kwadransie otrzymać go po prostu z rusztu wygiętego w piękny pałąk, obłożonego cytryną i frytkami. Węgierska kuchnia znakomitymi zupami stoi i kto nie przepada za rybami, niech zamówi bogracsgulyas z wołowiny lub babgulyas, czyli zupę fasolową na wędzonej golonce. Są to z reguły tak obfite zupy, że podobnie jak po rybackiej należy zamawiać po nich tylko deser w postaci naleśników (palacsinta), których jest wszelaka mnogość. Najlepsze wszakże to naleśniki a` la Gundel, nadziewane orzechowo-migdałową masą z bakaliami, polane sosem z gorzkiej czekolady i podawane
zamówić sandacza balatońskiego. Naprzód klient wybierze go sobie spośród wielu leżących na lodzie egzemplarzy, by po kwadransie otrzymać go po prostu z rusztu wygiętego w piękny pałąk, obłożonego cytryną i frytkami. Węgierska kuchnia znakomitymi zupami stoi i kto nie przepada za rybami, niech zamówi bogracsgulyas z wołowiny lub babgulyas, czyli zupę fasolową na wędzonej golonce. Są to z reguły tak obfite zupy, że podobnie jak po rybackiej należy zamawiać po nich tylko deser w postaci naleśników (palacsinta), których jest wszelaka mnogość. Najlepsze wszakże to naleśniki a` la Gundel, nadziewane orzechowo-migdałową masą z bakaliami, polane sosem z gorzkiej czekolady i podawane
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego