wyrobić, wlać roztopione masło, ponownie wyrobić, przykryć, odstawić, mak zlać wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić, zemleć 3 razy, rozpuścić masło, włożyć mak, cukier, miód, bakalie, smażyć 10 min, przestudzić, połączyć z pianą, ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować 2 prostokąty grubości 5 mm, rozsmarować nadzienie, pozostawiając brzegi 1,5 cm, zwinąć w rulon, włożyć do natłuszczonych foremek, odstawić do wyrośnięcia, piec 30-40 min w 200oC, polukrować.<br>Czekoladowe babeczki<br>Składniki:<br><gap><br>Posiekać mąkę z masłem, dodać cukier, żółtko, szczyptę soli i śmietanę, szybko zgnieść ciasto, gorzką czekoladę rozpuścić, ostudzić, dodać 3 łyżki do ciasta, zagnieść, włożyć n 30 min do lodówki, ciasto