Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2002
z udźca lub łopatki cielęcej, 50 g ugotowanych grzybów suszonych, gałązka selera naciowego, 2 łyżki masła, łyżka mąki, sól selerowa, pieprz, sól, 3/4 szklanki białego wina, łyżka cukru
Seler i mięso umyć. Cielęcinę osuszyć, lekko zbić. Posolić solą selerową.
Grzyby pokroić w plastry, razem z selerem rozłożyć na mięsie, zwinąć w rulon, obwiązać nicią. Obrumienić na mocno rozgrzanej łyżce masła. Wstawić do piekarnika i piec, podlewając winem.
Cukier upalić na suchej patelni, rozprowadzić łyżka wody. Z reszty masła i maki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić sosem z pieczenia mięsa, doprawić solą, pieprzem i karmelem,, wlać do brytfanki i z mięsem.
Mięso
z udźca lub łopatki cielęcej, 50 g ugotowanych grzybów suszonych, gałązka selera naciowego, 2 łyżki masła, łyżka mąki, sól selerowa, pieprz, sól, 3/4 szklanki białego wina, łyżka cukru<br>Seler i mięso umyć. Cielęcinę osuszyć, lekko zbić. Posolić solą selerową.<br>Grzyby pokroić w plastry, razem z selerem rozłożyć na mięsie, zwinąć w rulon, obwiązać nicią. Obrumienić na mocno rozgrzanej łyżce masła. Wstawić do piekarnika i piec, podlewając winem.<br>Cukier upalić na suchej patelni, rozprowadzić łyżka wody. Z reszty masła i maki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić sosem z pieczenia mięsa, doprawić solą, pieprzem i karmelem,, wlać do brytfanki i z mięsem.<br>Mięso
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego