poważnie wzrosło zainteresowanie produkcją sadowniczą w gospodarstwach uspołecznionych (np. w PGR Łysomice, PGR Kokocko, RSP Plebanka, RSP Sadki, RSP Strzelce Górne).<br><tit1>Produkcja globalna i towarowa</tit1><br>Wzrost produkcji artykułów żywnościowych nie znoszących dalekiego transportu, jak warzywa, miękkie owoce, mleko, produkcja drobiarska, pozwala ocenić wpływ oddziaływania większego ośrodka miejsko-przemysłowego na tereny żywicielskie, tak pod względem jakościowym, jak i przestrzennym. Również sąsiedztwo zakładów przetwórstwa rolniczego wpływa intensyfikująco na lokalizację niektórych surowców pochodzenia rolniczego. Zjawiska te występują także na badanym obszarze, jednak z różną dynamiką w czasie i przestrzeni.<br>W strukturze upraw 25-30% zajmują rośliny intensyfikujące (I), 50-55% ekstraktywe (E) i 15