Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przegląd Wojsk Lądowych
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
stosować nie dłużej niż trzy dni.
W celu umożliwienia podgrzania konserw wchodzących w skład suchej należności żywnościowej żołnierzy wyposaża się w kuchenki indywidualne. Napój przyrządza sobie żołnierz sam z otrzymanej kawy konserwowej.
W warunkach bojowych uniemożliwiających wydanie posiłków żołnierze mogą spożywać suchą należność żywnościową traktowaną jako rację rezerwową.
Specyfiką organizacji żywienia w obronie jest to, że stosuje się mieszany sposób żywienia żołnierzy, z przewagą posiłków gotowanych. Dotyczy to zwłaszcza jednostek pierwszorzutowych i będących w bezpośredniej styczności z przeciwnikiem. Jeżeli przyrządzenie posiłków gotowanych nie jest możliwe, wówczas wydaje się suche należności żywnościowe.
[...]
Podczas działań zaczepnych stosuje się żywienie sposobem mieszanym lub wyłącznie
stosować nie dłużej niż trzy dni.<br>W celu umożliwienia podgrzania konserw wchodzących w skład suchej należności żywnościowej żołnierzy wyposaża się w kuchenki indywidualne. Napój przyrządza sobie żołnierz sam z otrzymanej kawy konserwowej. <br>W warunkach bojowych uniemożliwiających wydanie posiłków żołnierze mogą spożywać suchą należność żywnościową traktowaną jako rację rezerwową. <br>Specyfiką organizacji żywienia w obronie jest to, że stosuje się mieszany sposób żywienia żołnierzy, z przewagą posiłków gotowanych. Dotyczy to zwłaszcza jednostek pierwszorzutowych i będących w bezpośredniej styczności z przeciwnikiem. Jeżeli przyrządzenie posiłków gotowanych nie jest możliwe, wówczas wydaje się suche należności żywnościowe. <br>[...]<br>Podczas działań zaczepnych stosuje się żywienie sposobem mieszanym lub wyłącznie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego