Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przegląd Wojsk Lądowych
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
spożywać suchą należność żywnościową traktowaną jako rację rezerwową.
Specyfiką organizacji żywienia w obronie jest to, że stosuje się mieszany sposób żywienia żołnierzy, z przewagą posiłków gotowanych. Dotyczy to zwłaszcza jednostek pierwszorzutowych i będących w bezpośredniej styczności z przeciwnikiem. Jeżeli przyrządzenie posiłków gotowanych nie jest możliwe, wówczas wydaje się suche należności żywnościowe.
[...]
Podczas działań zaczepnych stosuje się żywienie sposobem mieszanym lub wyłącznie w postaci suchej należności żywnościowej. W celu zapewnienia właściwej organizacji żywienia żołnierzy podczas działań zaczepnych należy:
1) uzupełnić zapasy ruchome środków spożywczych, przede wszystkim w pododdziałach, zapewniając świeży chleb i utrwalony oraz odpowiednie ilości koncentratów spożywczych, zwłaszcza błyskawicznych;
2) wydać
spożywać suchą należność żywnościową traktowaną jako rację rezerwową. <br>Specyfiką organizacji żywienia w obronie jest to, że stosuje się mieszany sposób żywienia żołnierzy, z przewagą posiłków gotowanych. Dotyczy to zwłaszcza jednostek pierwszorzutowych i będących w bezpośredniej styczności z przeciwnikiem. Jeżeli przyrządzenie posiłków gotowanych nie jest możliwe, wówczas wydaje się suche należności żywnościowe. <br>[...]<br>Podczas działań zaczepnych stosuje się żywienie sposobem mieszanym lub wyłącznie w postaci suchej należności żywnościowej. W celu zapewnienia właściwej organizacji żywienia żołnierzy podczas działań zaczepnych należy: <br>1) uzupełnić zapasy ruchome środków spożywczych, przede wszystkim w pododdziałach, zapewniając świeży chleb i utrwalony oraz odpowiednie ilości koncentratów spożywczych, zwłaszcza błyskawicznych; <br>2) wydać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego