Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przegląd Wojsk Lądowych
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
w ugrupowaniu bojowym przedstawiono na rysunku 2.
Batalionowy punkt żywnościowy jest rozwijany w celu scentralizowanego przygotowywania posiłków dla pododdziałów batalionu. Organizując go należy uwzględnić rzeźbę terenu, naturalne (terenowe) ukrycia, istniejące zabudowania, w których wykonuje się tylko częściowe prace inżynieryjne. W ostateczności dokonuje się pełnej rozbudowy inżynieryjnej. Przygotowane w batalionowym punkcie żywnościowym posiłki lub suchy prowiant dostarcza się do kompanijnych punktów żywienia. Punkty te to miejsca w rejonie kompanii wyznaczone przez dowódcę, w których przyjmuje się i wydaje dostarczone z batalionowego punktu żywnościowego gorące posiłki i suche należności. Czas i sposób ich wydawania określa dowódca kompanii. Kompanijny punkt żywienia nie jest elementem
w ugrupowaniu bojowym przedstawiono na rysunku 2.<br>Batalionowy punkt żywnościowy jest rozwijany w celu scentralizowanego przygotowywania posiłków dla pododdziałów batalionu. Organizując go należy uwzględnić rzeźbę terenu, naturalne (terenowe) ukrycia, istniejące zabudowania, w których wykonuje się tylko częściowe prace inżynieryjne. W ostateczności dokonuje się pełnej rozbudowy inżynieryjnej. Przygotowane w batalionowym punkcie żywnościowym posiłki lub suchy prowiant dostarcza się do kompanijnych punktów żywienia. Punkty te to miejsca w rejonie kompanii wyznaczone przez dowódcę, w których przyjmuje się i wydaje dostarczone z batalionowego punktu żywnościowego gorące posiłki i suche należności. Czas i sposób ich wydawania określa dowódca kompanii. Kompanijny punkt żywienia nie jest elementem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego