brytfanna
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... roladę.
4. Mięso ścisło obwiązać bawełnianą nicią, ułożyć w natłuszczonej brytfannie, posmarować olejem, piec 60-80 minut w 190oC, polewając wytwarzającym... - ... lub olejem). Tak przygotowanego kurczaka wystarczy przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnik.
Szef kuchni radzi
Aby... - ... wykałaczkami i obsmażyć na gorącym tłuszczu, a następnie włożyć do brytfanny i wstawić na 1 1/2 godz. do piekarnika nagrzanego...
- ... łyżeczce cynamonu i cukru waniliowego, 5 łyżek rumu; do wysmarowania brytfanny: 1 łyżka masła
Cytrynę, pomarańczę i grejpfrut umyć, osuszyć, wycisnąć...
- ... oprószyć pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do brytfanny i piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury...
- ... dolewaj wody.
Gdy polędwica będzie już miękka, wyjmij ją z brytfanny, szczelnie owiń folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce.
Do... - ... 3 łyżki masła, 1 serek topiony (kremowy ementalski); do wysmarowania brytfanny: 1 łyżka masła Brokuły oczyścić, umyć, ułożyć w garnku kwiatem...
- ... piegże i gżegżółki nażarły się źdźbeł trawy i rzygały do brytfanny"?
Kontrolę poprawności pisowni w Twoich dokumentach zapewniają wchodzące w skład... - ... brytfanna lub rondel
Do pieczeni sufletów doskonale nadaj się żaroodporne brytfanny lub rondle. Uwaga: do piekarnik nie należy wstawiać naczyń z... - ... będzie gotowy.
4 Tłuszcz, pozostały po smażeniu kurczak przecedzić do brytfanny, dodać do niego resztę bulionu i, stale mieszając, doprowadzić do... - ... kaczkę wypełnij farszem i zszyj. Włóż ją do posmarowanej tłuszczem brytfanny piecz ok. 90 minut w temperaturze 175oC. By kaczka zachowała...
- ... zaszyć. Pozostałą cebulę, marchew, seler, szałwie i rozmaryn włożyć do brytfanny dookoła mięsa. Wszystko polać 4 łyżkami oliwy, posypać solą i...
- ... wszystkich stron estragonem i oregano.
Tak przygotowany boczek włóż do brytfanny wysmarowanej olejem i wstaw do rozgrzanego piekarnik. Roladę piecz ok... - ... się do przyrządzania pieczystego. W tym celu włożył
do dużej brytfanny jeden płomyk świecy, położył
na nim maleńki kawałeczek mięsa, wrzucił... - ... uzyska apetyczny, złoty kolor. Potem przełożyć mięso do średniej wielkości brytfanny. Pozostały na patelni tłuszcz zachować. Przyda się do przygotowania sosu...
- ... 15 minut w wyłączonym piekarniku, po czym mięso wyjąć z brytfanny, pokroić na plastry i podawać na gorąco.
Carbonell
Oliwa z... - ... i pokruszonego tymianku, 1 łyżka natki pietruszki, pieprz; do wysmarowania brytfanny: 2 łyżki oleju
Z kapusty odcisnąć nadmiar soku, dodać 1... - ... włożyć do kaczki. Tuszkę zszyć lub spić. Kaczkę włożyć do brytfanny, skropić wodą. Rozgrzać piekarnik do 200oC, wstawić kaczkę. Po pół...
- ... zasypanych solą.
PRZEPIÓRKI, BAŻANTY, KUROPATWY
Do smażenia przepiórek służyły specjalne brytfanny z siatką zamiast dna. Ptactwo dostarczało do zamku gospodarstwo w... - ... czas podlewając winem i wytworzonym sosem.
Gotową roladę wyjąć z brytfanny. Sos przetrzeć przez sito. Mięso pokroić w plastry. Podawać z...