farsz
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... Masą wypełniamy wnętrze bułki i zawijamy ją w folię. Kiedy farsz zastygnie, możemy bagietkę podzielić na mniejsze porcje.
Maciej Kuroń... - ... 2 szklanki wody i przypraw ugotować wywar. Odcedzić.
Warzywa na farsz oczyścić, ewentualnie posiekać z czosnkiem i podsmażyć na maśle. Kajzerkę... - ... 35 dag mąki, 1 jajko, 2/3 szklanki wody
Na farsz: 60 dag ziemniaków, 25 dag twarogu, 1 średnia cebula, tłuszcz... - ... była tostada - 13,5 zł. Tu spód był podobny, jednak farsz, który tworzyła cebula i drobno mielony mix wołowo-wieprzowy, potraktowano...
- ... czerwony mielony pieprz,
sól do smaku,
zielenina,
liście sałaty
Przygotuj farsz. Ugotuj do miękkości chude mięso wolowe, przepuść przez maszynkę do... - ... i wymieszać.
PAPRYKA FASZEROWANA BROKUŁAMI
2 czerwone papryki (40 dag)
FARSZ:
15 dag różyczek brokułów (mogą być mrożone), 2 jajka, 1... - ... pierogi smażone i dlatego przypominały krymskie czybereki. W tatarskim pierwowzorze farsz stanowić ma tłusta, grubo zmielona baranina, mnie zaś podano pierogi...
- ... 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Przygotować farsz: wątróbkę umyć, osączyć, oczyścić z błon oraz żył i pokroić... - ... 0,10 sałaty rucoli; 2 jaja; sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Farsz:
0,25 kg mrożonych krewetek koktailowych;
szczypta siekanego świeżego imbiru... - ... 20-30 minut w niewielkiej ilości
osolonej wody, często mieszając.
Farsz z zielonej soczewicy
Ugotowaną soczewice przetrzeć przez sito lub zmiksować... - ... Cannelloni nadziewane mięsem
50 dag cannelloni, 2 łyżki tartego parmezanu. Farsz: 5 dag masła, po 25 dag cielęciny i wieprzowiny, 10... - ... przyprawami. Cebulę i pieczarki podrumienić na oleju, przesmażyć z ryżem.
Farsz wymieszać z kaszą gryczaną, gorczycą i startym serem, przyprawić do... - ... starannie wyrabiając.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180oC.
N boczek wyłóż farsz z mielonego mięsa i całość zroluj. Następnie ciasno owiń bawełnianą... - ... to - na patelni, przewracając na obie strony, a potem zawija farsz i znowu podsmaża. Mnie ciocia tego nauczyła! Są świetne! No...
- ... i grzyby. Wymieszać n ogniu, doprawić solą i mielonym pieprzem.
Farsz nałożyć n przygotowane ciasto i ulepić pierogi. Ugotować. Podawać podsmażone... - ... sól Papryki umyć, osączyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Przygotować farsz: brokuły opłukać, osączyć i dusić w śmietanie 5 min, a...
- ... zydlach, i zajadamy się pierogiem, tutejszym przysmakiem (ziemniaki przyrządzone jak farsz do pierogów ruskich, z serem, przysmażoną cebulką, solą i pieprzem...
- ... Trzeba uważać, by miedzy brzegi cis ta nie dostał się farsz. Po sklejeniu rant pieroga można uformować w ozdobny wałek (lepimy...
- ... na zewnątrz. Czosnek obrać, posiekać, natrzeć nim wnętrze kieszeni.
Przygotować farsz: warzywa obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z mielonym... - ... wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażoną cebulką orz natką pietruszki. Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą...