Parametry wyszukiwania

W kontekście wyrażenia
Długość cytatu
farsz
Znaleziono 122 wyniki.

Korpus Języka Polskiego PWN

Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
  • ... Masą wypełniamy wnętrze bułki i zawijamy ją w folię. Kiedy farsz zastygnie, możemy bagietkę podzielić na mniejsze porcje.
    Maciej Kuroń...
  • ... 2 szklanki wody i przypraw ugotować wywar. Odcedzić.
    Warzywa na
    farsz oczyścić, ewentualnie posiekać z czosnkiem i podsmażyć na maśle. Kajzerkę...
  • ... 35 dag mąki, 1 jajko, 2/3 szklanki wody
    Na
    farsz: 60 dag ziemniaków, 25 dag twarogu, 1 średnia cebula, tłuszcz...
  • ... była tostada - 13,5 zł. Tu spód był podobny, jednak farsz, który tworzyła cebula i drobno mielony mix wołowo-wieprzowy, potraktowano...
  • ... czerwony mielony pieprz,
    sól do smaku,
    zielenina,
    liście sałaty
    Przygotuj
    farsz. Ugotuj do miękkości chude mięso wolowe, przepuść przez maszynkę do...
  • ... i wymieszać.


    PAPRYKA FASZEROWANA BROKUŁAMI
    2 czerwone papryki (40 dag)
    FARSZ:
    15 dag różyczek brokułów (mogą być mrożone), 2 jajka, 1...
  • ... pierogi smażone i dlatego przypominały krymskie czybereki. W tatarskim pierwowzorze farsz stanowić ma tłusta, grubo zmielona baranina, mnie zaś podano pierogi...
  • ... 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
    Przygotować
    farsz: wątróbkę umyć, osączyć, oczyścić z błon oraz żył i pokroić...
  • ... 0,10 sałaty rucoli; 2 jaja; sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    Farsz:
    0,25 kg mrożonych krewetek koktailowych;
    szczypta siekanego świeżego imbiru...
  • ... 20-30 minut w niewielkiej ilości
    osolonej wody, często mieszając.
    Farsz z zielonej soczewicy
    Ugotowaną soczewice przetrzeć przez sito lub zmiksować...
  • ... Cannelloni nadziewane mięsem
    50 dag cannelloni, 2 łyżki tartego parmezanu.
    Farsz: 5 dag masła, po 25 dag cielęciny i wieprzowiny, 10...
  • ... przyprawami. Cebulę i pieczarki podrumienić na oleju, przesmażyć z ryżem.
    Farsz wymieszać z kaszą gryczaną, gorczycą i startym serem, przyprawić do...
  • ... starannie wyrabiając.
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180oC.
    N boczek wyłóż
    farsz z mielonego mięsa i całość zroluj. Następnie ciasno owiń bawełnianą...
  • ... to - na patelni, przewracając na obie strony, a potem zawija farsz i znowu podsmaża. Mnie ciocia tego nauczyła! Są świetne! No...
  • ... i grzyby. Wymieszać n ogniu, doprawić solą i mielonym pieprzem.
    Farsz nałożyć n przygotowane ciasto i ulepić pierogi. Ugotować. Podawać podsmażone...
  • ... sól Papryki umyć, osączyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Przygotować farsz: brokuły opłukać, osączyć i dusić w śmietanie 5 min, a...
  • ... zydlach, i zajadamy się pierogiem, tutejszym przysmakiem (ziemniaki przyrządzone jak farsz do pierogów ruskich, z serem, przysmażoną cebulką, solą i pieprzem...
  • ... Trzeba uważać, by miedzy brzegi cis ta nie dostał się farsz. Po sklejeniu rant pieroga można uformować w ozdobny wałek (lepimy...
  • ... na zewnątrz. Czosnek obrać, posiekać, natrzeć nim wnętrze kieszeni.
    Przygotować
    farsz: warzywa obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z mielonym...
  • ... wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażoną cebulką orz natką pietruszki. Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą...
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego