farsz
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... pana, że podczas gdy zwyczaj pożerania naleśników i zwyczaj pożerania farszu jest cechą dziedziczną pierwszego i drugiego tysiąca, to sama czynność...
- ... do niej drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
Uformuj z farszu zgrabny wałek, do środka włóż ugotowane n twardo jajka i... - ... i drugiego tysiąca, to sama czynność pożerania naleśników i pożerania farszu jest cechą nabytą poszczególnego farsiarza.
Biorąc pod uwagę, że:
naleśnikarzy... - ... śniadania białą kiełbasę, w zupie - kawałki wędzonej szynki, a w farszu do mostka cielęcego - trochę zmielonych resztek wędlin lub boczku.
Przystawki...
- ... ogórków. Podawaj na śniadanie lub w charakterze przekąski.
RADA: do farszu, zamiast smażonej, równie dobrze możesz dodać cebulę surową. Wcześniej zetrzyj... - ... do mięsa, dodając 1 cebulę i 3 białka jaj. Z farszu uformuj niewielkie klopsiki i obsmaż je n gorącej oliwie na...
- ... mieszając, by nie powstały grudki, ugotuj gładki sos. Dodaj do farszu mięsnego. Połowę makaronu z jajkami przełóż do wysmarowanego olejem i...
- ... cebulę i przyprawy. Na zrumienioną stronę naleśników nałóż po porcji farszu. Naleśniki złóż w chusteczkę, upanieruj je w bulce i obsmaż...
- ... jako nadzienie do pierogów
lub krokietów.
Zależnie od upodobań do farszu można dodać drobno pokrojony, chudy, wędzony boczek lub ugotowana i... - ... na kolację.
RADA: faszerowane pomidory będą bardziej pikantne, jeśli do farszu dodasz odrobinę startego na tarce sera owczego.
DOBRE RADY
DESER... - ... Gotowe, razem z warzywami, zmiel w maszynce do mięsa. Do farszu dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Do bulionu, w którym gotowało...
- ... pieprz do smaku,
oliwa z oliwek do smażenia
Do przygotowania farszu możesz użyć dowolnych ryb morskich. Zmiel je w maszynce do... - ... ciasto kołdunów, przemoknięte czymś takim czerwonym i lepkim, psuje smak farszu, który skądinąd wydał nam się bez zarzutu. Zresztą za 4...
- ... kwadry o boku 3 cm. Na środku kwadratu położyć łyżeczkę farszu, składać po przekątnej i zlepiać boki trójkąta.
Dwa rogi powstałego... - ... Dla 4 osób Przygotowanie: 50 min 395 kcal
500 g farszu rybnego,
3 jajka,
250 g świeżych pieczarek,
2 cebule,
125... - ... kwadraciki o boku około 10 cm. Na każdy nakładaj łyżeczkę farszu, po czym zlepiaj rogi kwadratu do środka tak, by otrzymać...
- ... kwadraciki o boku około 10 cm. Na każdy nakładaj łyżeczkę farszu, po czym zlepiaj rogi kwadratu do środka tak, by otrzymać...
- ... delikatne i nie rozpadną się podczas pieczenia, jeśli dodasz do farszu odrobinę kaszy manny.
WARZYWA
GALARETKA JARZYNOWA
Dla 6 osób Przygotowanie... - ... rozwałkuj i szklanką wytnij krążki. Na każdy nałóż po porcji farszu. Zlep brzegi i wrzuć pierogi n wrzątek. Gotuj do wypłynięcia...
- ... kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałóż po łyżce stołowej przygotowanego farszu i złóż końce tak, aby powstały zgrabne koperty. Każdą posmaruj...