Parametry wyszukiwania

W kontekście wyrażenia
Długość cytatu
fermentacja
Znaleziono 108 wyników.

Korpus Języka Polskiego PWN

Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
  • ... do produkcji spirytusu zawierają średnio 1,5% cukrów podatnych na fermentację, z czego w procesie fermentacji rozkłada się ok. 70%.
    Produkcja...
  • ... Gorczyca ma działanie żółciopędne. Jagody hamują perystaltykę jelit. Koper zmniejsza fermentację. Bazylia może za-stąpić w kuchni sól.
    Świeże zioła mają...
  • ... 8.8.1.Technologia produkcji
    Piwo jest napojem otrzymywanym przez
    fermentację alkoholową wyciągów słodu i chmielu przy użyciu drożdży. Produkcję piwa...
  • ... enzymów syntezy cukrów.

    Spośród licznych odmian procesów fermentacji najlepiej poznano
    fermentację alkoholową, masłową, mlekową i octową. W trzech pierwszych, a także...
  • ... zjawiska obserwuje się po spożyciu piwa, które otrzymuje się przez fermentację drożdżową słodu jęczmiennego z dodatkiem przyprawy goryczki chmielowej. Zawiera ona...
  • ... żołądka. Dodatek celulazy, enzymu trawiącego ściany komórek roślinnych, eliminuje nadmierną fermentację bakteryjną w jelitach.
    Należy pamiętać, że po zastosowaniu preparatu Combizym...
  • ... szczepów winorośli niż Sangiovese. Tak postępuje znana wytwórnia Cecchi, przedłużając fermentację swoich win do kilkunastu miesięcy w beczkach i rozbudowując swoje...
  • ... innego czerwone. Wprawdzie i białe wina narażone są na wtórną fermentację, ale można tego uniknąć i zachować w nich tę niezbędną...
  • ... drożdżami. Po fermentacji młode piwo leżakuje. W czasie tej powolnej fermentacji wtórnej następuje wysycenie piwa wydzielającym się dwutlenkiem węgla, jego ostateczne...
  • ... sprawia, że dochodzą do głosu bakterie czerpiące energię z procesów fermentacji metanowej i alkoholowej.
    10.2.3. Związki tlenu
    Ewolucyjnie najwcześniejsze...
  • ... podstawą jest prawdziwy kefir - specyficzny produkt otrzymywany naturalnie w wyniku fermentacji mleka w temperaturze pokojowej mikroflorą ziaren kefirowych. Na terenach tych...
  • ... W obecności tlenu bywa zahamowany (efekt Pasteura-Meyerhofa). Mechanizm hamowania fermentacji przez tlen jest wyjaśniany znaczną różnicą między energetyczną wydajnością fermentacji...
  • ... m3 i drugi nienapowietrzany.
    Osad z osadników wstępnych poddawany jest
    fermentacji w ogrzewanej WKF o pojemności 250 m3 [60].
    Dalej zostaną...
  • ... nim nastąpił akt kreacji,
    Nicość się znajdowała w stanie
    nieustającej
    fermentacji.
    Bulgocząc w swoim wnętrzu ciągle,
    wydmuchiwała quasi-bąble
    i w...
  • ... z hodowlą. Dominująca bywa emisja wtórna ze stert ściółki (ulegającej fermentacji beztlenowej), zbiorników gnojowicy albo pól uprawnych zasilanych naturalnym nawozem lub...
  • ... z pola i szybko wysuszona (tak, by nie dopuścić do fermentacji) to herbata zielona. Jej królestwem są Chiny i Japonia. Z...
  • ... powiedzieliśmy, to wino białe, wytwarzane z białych winogron, poddawane przedłużonej fermentacji, która zapewnia winu wzbogacony aromat. Są cztery rodzaje chablis: Chablis...
  • ... butelkowanego i korkowanego, które w ten sposób poddawane jest kolejnej fermentacji. Złożone w pozycji horyzontalnej w skalnych podziemiach o stałej temperaturze...
  • ... którym jest rzeka Siennica.
    Osady przerabiane są w wydzielonej komorze
    fermentacji o pojemności 400 m3. Komora jest podgrzewana do temp. 35C...
  • ... niewielka. W drugiej fazie składowania pojawia się niedobór tlenu, sprzyjający fermentacji kwasowej prowadzącej do produktów o nieprzyjemnym zapachu. W kolejnych fazach...
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego