fermentacja
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... do produkcji spirytusu zawierają średnio 1,5% cukrów podatnych na fermentację, z czego w procesie fermentacji rozkłada się ok. 70%.
Produkcja... - ... Gorczyca ma działanie żółciopędne. Jagody hamują perystaltykę jelit. Koper zmniejsza fermentację. Bazylia może za-stąpić w kuchni sól.
Świeże zioła mają... - ... 8.8.1.Technologia produkcji
Piwo jest napojem otrzymywanym przez fermentację alkoholową wyciągów słodu i chmielu przy użyciu drożdży. Produkcję piwa... - ... enzymów syntezy cukrów.
Spośród licznych odmian procesów fermentacji najlepiej poznano fermentację alkoholową, masłową, mlekową i octową. W trzech pierwszych, a także...
- ... zjawiska obserwuje się po spożyciu piwa, które otrzymuje się przez fermentację drożdżową słodu jęczmiennego z dodatkiem przyprawy goryczki chmielowej. Zawiera ona...
- ... żołądka. Dodatek celulazy, enzymu trawiącego ściany komórek roślinnych, eliminuje nadmierną fermentację bakteryjną w jelitach.
Należy pamiętać, że po zastosowaniu preparatu Combizym... - ... szczepów winorośli niż Sangiovese. Tak postępuje znana wytwórnia Cecchi, przedłużając fermentację swoich win do kilkunastu miesięcy w beczkach i rozbudowując swoje...
- ... innego czerwone. Wprawdzie i białe wina narażone są na wtórną fermentację, ale można tego uniknąć i zachować w nich tę niezbędną...
- ... drożdżami. Po fermentacji młode piwo leżakuje. W czasie tej powolnej fermentacji wtórnej następuje wysycenie piwa wydzielającym się dwutlenkiem węgla, jego ostateczne...
- ... sprawia, że dochodzą do głosu bakterie czerpiące energię z procesów fermentacji metanowej i alkoholowej.
10.2.3. Związki tlenu
Ewolucyjnie najwcześniejsze... - ... podstawą jest prawdziwy kefir - specyficzny produkt otrzymywany naturalnie w wyniku fermentacji mleka w temperaturze pokojowej mikroflorą ziaren kefirowych. Na terenach tych...
- ... W obecności tlenu bywa zahamowany (efekt Pasteura-Meyerhofa). Mechanizm hamowania fermentacji przez tlen jest wyjaśniany znaczną różnicą między energetyczną wydajnością fermentacji...
- ... m3 i drugi nienapowietrzany.
Osad z osadników wstępnych poddawany jest fermentacji w ogrzewanej WKF o pojemności 250 m3 [60].
Dalej zostaną... - ... nim nastąpił akt kreacji,
Nicość się znajdowała w stanie
nieustającej fermentacji.
Bulgocząc w swoim wnętrzu ciągle,
wydmuchiwała quasi-bąble
i w... - ... z hodowlą. Dominująca bywa emisja wtórna ze stert ściółki (ulegającej fermentacji beztlenowej), zbiorników gnojowicy albo pól uprawnych zasilanych naturalnym nawozem lub...
- ... z pola i szybko wysuszona (tak, by nie dopuścić do fermentacji) to herbata zielona. Jej królestwem są Chiny i Japonia. Z...
- ... powiedzieliśmy, to wino białe, wytwarzane z białych winogron, poddawane przedłużonej fermentacji, która zapewnia winu wzbogacony aromat. Są cztery rodzaje chablis: Chablis...
- ... butelkowanego i korkowanego, które w ten sposób poddawane jest kolejnej fermentacji. Złożone w pozycji horyzontalnej w skalnych podziemiach o stałej temperaturze...
- ... którym jest rzeka Siennica.
Osady przerabiane są w wydzielonej komorze fermentacji o pojemności 400 m3. Komora jest podgrzewana do temp. 35C... - ... niewielka. W drugiej fazie składowania pojawia się niedobór tlenu, sprzyjający fermentacji kwasowej prowadzącej do produktów o nieprzyjemnym zapachu. W kolejnych fazach...