fermentacja
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... gliceryny, kwasy organiczne stałe, jak winowy, cytrynowy, jabłkowy, potem, po fermentacji, bursztynowy, mleczny, oraz lotne, jak octowy, mrówczany, ponadto cukry (do...
- ... i desulfuryzujących (faza III), a następnie - głównie pod wpływem bakterii fermentacji metanowej, alkoholowej i kwasowej (faza IV). Produkty o najbardziej odrażającym...
- ... naturalnym napojem alkoholowym otrzymywanym z winogron lub innych owoców drogą fermentacji w obecności drożdży. Niektóre gatunki poddaje się tzw. procesowi dojrzewania...
- ... uzyskiwanie poprzez oddychanie znacznie większych ilości energii niż w procesach fermentacji. Z drugiej jednak strony, tlen uszkadza składniki komórek i jest...
- ... 8.9.1.Technologia produkcji
Produkcja alkoholu opiera się na fermentacji alkoholowej, dokonywanej przez drożdże z grupy Saccharomyces cerevisiae. Najbardziej popularną... - ... ulung, zwane czerwonymi. Najlepsze pochodzą z Tajwanu. Jeżeli zaś proces fermentacji doprowadzi się do końca, to mamy herbatę czarną, czyli tę...
- ... na wpół tylko organicznych, jakiejś pseudowegetacji i pseudofauny, rezultatów fantastycznej fermentacji materii.
Były to twory podobne z pozoru do istot żywych... - ... duża uciążliwość występuje podczas wydobywania zgromadzonych osadów.
Skład gazowych produktów fermentacji osadów w cukrowni jest podobny do składu gazów emitowanych z... - ... pektynowych oraz 0,2-0,5% cukru. Mogą być poddawane fermentacji i wykorzystywane jako pasza dla bydła. Często są przetwarzane na...
- ... w glikolizie, przemiany cukrów prowadzą do utworzenia kwasu pirogronowego. W fermentacji etanolowej i masłowej ulega on działaniu karboksylazy. W wyniku odłączenia...
- ... rozpoczyna się od zbiornika magazynowego i jednego małego zbiornika do fermentacji kwasowej. Dalej ścieki pompowane są do dwóch reaktorów beztlenowych, w...
- ... czasu schemat ten doczekał się wielu modyfikacji. Przede wszystkim komorę fermentacji stosuje się zarówno otwartą, jak i zamkniętą, a ostatnio stosuje...
- ... rys.8.8). Składa się on z otwartego basenu do fermentacji, komory wstępnego napowietrzania, komór napowietrzania z osadem czynnym I i...
- ... Z tego cztery cukrownie: Gostyń, Nakło, Ostrowy, Rejowiec, miały system fermentacji dwustopniowej, z wydzieleniem fazy kwasowej [54]. Konstrukcje otwartego reaktora z...
- ... dbać o winnice, ale też jak należy ich owoce po fermentacji przechowywać (pasteryzacja). A tak gwoli ścisłości: to na życzenie swojego...
- ... udaje się zachować czynne składniki które normalnie giną w procesie fermentacji. Dlatego śmiało można ją nazwać Bio-herbatą. Chińska medycyna opisała...
- ... również kadzią Coffeya, na pamiątkę jej genialnego wynalazcy. W wyniku fermentacji powstaje czysty alkohol, który z reguły nie jest sprzedawany jako...
- ... do zwiększenia aktywności enzymów syntezy cukrów.
Spośród licznych odmian procesów fermentacji najlepiej poznano fermentację alkoholową, masłową, mlekową i octową. W trzech... - ... Wilkening w Hanowerze fermentacja prowadzona jest w sposób ciągły. Podczas fermentacji wprowadza się niewielką ilość powietrza. Zmniejsza to wprawdzie ilość otrzymywanego...
- ... na czerwono albo na różowo, a nawet czereśniowo. Także sposób fermentacji musi człowiek wybrać, dopasować do okoliczności i nauk z własnych...