fermentacja
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... tyle osobliwej pamięci...
Suplementarnie
Gdy pole winnych doznań przekracza technologię fermentacji i poleca się swoimi destylatami, trzeba na to odpowiedzieć. Powściągliwie... - ... rozgniatane ciśnieniem wytwarzanego przez siebie gazu. Zajdzie tu ciekawe zjawisko fermentacji intermolekularnej, rzekłbym, bezpośredniej, która nadaje winu ów charakterystyczny smak świeżości...
- ... witalnością. Żywe. I ten nagły smród, woń świńskiego gnoju, błota, fermentacji. Najostrożniej, jak mógł, bardzo powoli, po milimetrze cofnął dłoń. Ciszę...
- ... ale bezkaloryczny. Jej słomkowa delikatna barwa wynika z krótkiego procesu fermentacji. Doskonale zapobiega osteoporozie i zapobiega próchnicy zębów. Niektóre z jej...
- ... w białko spożywcze. Zmielona i wysterylizowana celuloza poddawana jest procesowi fermentacji, w którym intensywnie rozwija się białkowe mikroorganizmy. Uzyskiwany tą drogą...
- ... na rys.8.12 i 8.13.
Schemat z komorą fermentacji otwartą zrealizowano w cukrowni Mełno. Rozruch technologiczny oczyszczalni zakończono w... - ... klarowniku oraz na sicie i kierowane do komory fazy kwasowej fermentacji, a następnie do dwóch reaktorów Biopaq UASB. Dla uniknięcia zakłóceń...
- ... jednakowej jakości. Słyszano już o pochodzącej z Bawarii metodzie dolnej fermentacji, która przeprowadzana była w niższej temperaturze, co powodowało, że drożdże...
- ... który powstaje wówczas, gdy w odpowiednim momencie zostanie przerwany proces fermentacji.
Trzy gatunki
Każda herbata może mieć formę liściastą, łamaną - broken... - ... w porze monsunowej (duża wilgoć) przez co poddawana jest długotrwałej fermentacji. Ziarno złotawego koloni o smaku delikatnym; mniej wytrawna
Gwatemala Antiqua... - ... brzeczkę zlewa się do kadzi fermentacyjnej i zadaje drożdżami. Po fermentacji młode piwo leżakuje. W czasie tej powolnej fermentacji wtórnej następuje...
- ... z produkcji ścieru i kondensaty siarczanowe. We wstępnej, kwasowej fazie fermentacji w reaktorze o pojemności 1450 m3 następuje rozkład nadtlenku wodoru...
- ... na 1l przy obciążeniu komór 15kg ChZT5/( m3d) i czasie fermentacji 510 dni.
Uzyskuje się zmniejszenie BZT5 o ok. 85% [1... - ... problem może stanowić gaz wysypiskowy. Powstaje on w trakcie procesu fermentacji metanowej w głębi złoża. Migrując ze składowiska, może on grozić...
- ... 89% nb ścieków. Zrealizowano następujący schemat oczyszczania: zbiornik uśredniający, komora fermentacji mezofilowej, zbiornik odgazowania, komory osadu czynnego z usuwaniem biogenów, osadnik...
- ... żywicy, w których można nie tylko igrać z ciśnieniem podczas fermentacji wina, ale przede wszystkim chronić je należycie podczas dojrzewania. Miliony...
- ... z kiszonych buraków ćwikłowych. Wyrób ten uzyskany jest droga naturalnej fermentacji buraków ćwikłowych pozyskiwanych z ekologicznych plantacji, całkowicie pozbawiony jakichkolwiek sztucznych...
- ... Recyrkulat jest podgrzewany kondensatem, tak aby utrzymać w reaktorze temperaturę fermentacji 37C.
Jeśli osady węglanów nadmiernie zwiększą ciężar wypełnienia i nie... - ... a następnie do dwóch reaktorów Biopaq UASB. Dla uniknięcia zakłóceń fermentacji surowe ścieki rozcieńczane są ściekami oczyszczonymi w ilości 200400 m3...
- ... tu ważniejsze niż przy innych winach, gdyż przed poddaniem winogron fermentacji podsusza się je przez dwadzieścia cztery godziny (soleo), doprowadzając do...